Kde zvířata pomáhají....
Hledat

2007 a 2008

ZBLOUDILÍ RYTÍŘI V HIPOCENTRU 23.6.2007

23.června v areálu proběhla zábavně-poučná akce pro děti i dospělé nazvaná „Hipoterapie formou historie a sázení pohádkového lesa“. Pokud se organizátoři obávali malé divácké účasti vzhledem k neustálým dešťovým sprškám, zcela zbytečně. A diváci, kteří vydrželi studenou spršku, určitě nelitovali. Do dob dávno minulých všechny přítomné hned na začátku zavedla šermířská skupina Savioli a když se břišní tanečnici většinu z malých, ale i těch odrostlejších diváků podařilo rozproudit, přišla na řadu oficiální část celého programu. Hlavní představitelka Hipocentra Pá-Ja Hana Šafrová-Uhlířová s pomocnicemi obecenstvo zasvětila do náplně a významu hipoterapie a hiporehabilitace a představila jednotlivé koníky, kteří jsou k tomuto účelu využíváni. Někteří ze stálých klientů centra se zapojili do názorné ukázky.

Největší úspěch pravděpodobně sklidila rytířská skupina Trakeni, kteří si připravili poutavý program, kterému svými pohotovými a vtipnými poznámkami bezkonkurenčně vévodil zlý rytíř Dejmor. Zatímco děti v soubojích fandili kladnému a čestnému hrdinovi princi Williamovi, podlý a mazaný Dejmor si vysloužil největší sympatie u dospělých. Skvělé vystoupení všech účinkujících, tedy jezdců a jejich odvážných koní i „pěchoty“, umocňovaly jejich pestrobarevné kostýmy a velké množství bodných i sečných dobových zbraní.

Uvolněná a příjemná atmosféra se areálem Hipocentra nesla celým odpolednem. Koně, poníci, dva malí klokánci Slávek a Envík, kozy, ovce i morčata, ti všichni byli v neustálém obležení dětí. Stánky s občerstvením, ručně zpracovanými výrobky staročeských řemesel i prodejní výstavka fotografií světoznámé fotografky Christiane Slawik zase v zájmu těch dospělejších.

Vůbec nejhodnotnější na celé akci bylo souznění mezi společně se bavícími diváky a handicapovanými klienty Hipocentra, které tak svojí činností opravdu pomáhá léčit tělo i duši.

Fotogalerie: http://laurena.rajce.idnes.cz/Rytirske_slavnosti_23.6.2007/

 

DOSTAVENÍČKO S RANČERKOU 14.7.2007

Pokud bych směla dělat mluvčí našich koňských kamarádů, zcela určitě bych se pochvalně zmínila o rostoucím počtu vyznavačů přirozené komunikace mezi člověkem a koněm.

Nahlédnete-li do kalendáře některých lektorů a přednášejících, zjistíte, že mnoho nevykrytých termínů v jejich diáři nenajdete. A podobně příjemné je s tím související skutečnost, že z prvotní hrstky zvědavců se postupně stávají celé skupiny vážných zájemců, kterým nejde o blaho svoje, nýbrž jejich koní.

Ani Karlovarsko, které dlouhá léta staví na sportovních úspěších za použití tradičního klasického stylu výcviku a práce s koněm, není nového moderního trendu ušetřeno. Na přání některých soukromých majitelů sportovních i rekreačních koní do těchto končin v nedávné době  zavítal třeba Honza Bláha nebo Václav Bořánek. Pravidelných služeb mladé rančerky Zuzky Prokopové z Ranče Loučka se rozhodla využívat také Hana Uhlířová-Šafrová ve Stanovicích. Celodenního kurzu se tak zúčastňují vybraní koníci tamního rehabilitačního centra a několik dalších účastníků z blízkého okolí.

Prozatím poslední akce se uskutečnila v červenci. V neformální, kamarádské a téměř rodinné atmosféře se krůček po krůčku snažili o lepší „konverzaci“ Klára Honomichlová se svým hnědákem Morganem, Karel Jelínek a jeho dvouletý krasavec plemene appaloosa Cheyenn a z domácích pak Hanka s obrem Gordonem a její dcera Pavlínka s poníky Lucy a Zorkem.

Zuzka po celou dobu trpělivě vysvětlovala všem aktérům smysl a následný efekt toho, co v danou chvíli se svými koníky nacvičovali. I ta nejzákladnější činnost, jakou je třeba vedení koně na ruce, se v případě nedostatečného respektu ze strany koně najednou zdála být potřebným tématem k nápravě.

Lektorka Zuzka je navzdory svému věku zkušenou propagátorkou nenásilného výcviku a především stoprocentní důvěry mezi koněm a člověkem. Ukázky, při nichž tuto metodu společně se svým bílým arabem Sigim předvádí při nejrůznějších akcích, mnozí z vás jistě (třeba během výstavy v Lysé) viděli na vlastní oči.

Výukovým kurzem je možné projít přímo na jejím ranči, není-li pro vás Tišnov zhruba 20km od Brna moc z ruky. V areálu, topícím se v zeleni pod Žďárskými vrchy a komfortně vybaveném jízdárnou, halou a výběhy, si můžete objednat i letní pobyty pro děti nebo jako majitelé, chystáte-li se na dovolenou s vlastním koníkem.

V době Zuzčiny pracovní návštěvy v západním cípu republiky ji doprovázelo sotva viditelné štěňátko, které si nedělalo hlavu s tím, že se neustále pletlo pod kopyta koní. A právě s kynologií je Ranč Loučka úzce spojen. Od roku 2005 je součástí areálu také parkur s krytou halou pro soutěže agility a Monika Prokopová, mimo jiné mistryně republiky v agility pro rok 2006, úspěšně reprezentuje ranč nejenom v soutěžích v zahraničí (Maďarsko, Belgie, Itálie, Slovensko), ale nominovala se především na letošní mistrovství světa belgických ovčáků ve Francii.

Pokud sháníte odborníka, který by vám pomohl s obsednutím a výcvikem mladého koně, převychoval koně problémového či připravil obyčejného spolehlivého hobby partnera nebo přesvědčil bázlivého čtyřnohého kamaráda, že z přepravního vozíku nemusí mít strach, bez váhání navštivte:  www.rancloucka.cz

Fotogalerie: http://laurena.rajce.idnes.cz/Seminar_se_Zuzkou_Prokopovou_14.7.2007/

 

VÁNOČNÍ ROZJÍMÁNÍ 15.12.2007

Naše aktivity neusínají ani v chladných zimních měsících, což dokazuje účast koníků na staročeském předvánočním jarmarku 15.prosince, který byl spojený se zajímavou výstavou Betlémů v tamním kostele. A právě k němu si Mikuláš na bílé kobylce Hedě, dva roztomilí čerti – menší na poníkovi Lucince, větší na mohutném hnědákovi Gordonovi a anděl na plnokrevném Benediktovi přijeli pro natěšené děti, aby si je odvedli do svého areálu. Tam se se všemi zvířátky (koníci a poníci, kozy, ovce, kočičky, pejskové) mohly pomazlit a ve velkém stanu, který v nepříznivém počasí slouží jako pracovní jízdárna, na ně čekala vánoční pohádka. Navzdory nevlídnému počasí se Stanovicemi ještě v pozdním odpoledni ozývaly zpívané koledy a spokojený dětský smích.

Fotogalerie: http://laurena.rajce.idnes.cz/Mikulasska_Pa-Ja_15.12.2007/

 

RYTÍŘSKÉ SLAVNOSTI 21.6.2008

Rok se s rokem sešel a stanovické Hipocentrum Pá-Ja ovládly rytířské slavnosti. Osvětové akci dodal punc kvality odborník z nejpovolanějších, primář litoměřické nemocnice MUDr. Zoran Nerandžič, který kromě základní definice animoterapie, tedy léčby pomocí zvířat, působivě přiblížil pojetí hipoterapie a především posluchačům vysvětil podstatný a nezaměnitelný rozdíl mezi jízdou na koni a systematickou činností souhrnně zvanou hipoterapie.

Jestliže konkurenční akce pořádaná ve stejném čase na dostihovém závodišti lákala své návštěvníky na mistry svého oboru v parkurovém skákání, v Hipocentru za velkého ohlasu předvedl krásu a eleganci drezúrního ježdění někdejší republikový mistr Ladislav Kindl se svým hřebcem Lordem z Jezdeckého klubu ve Staré Roli.

Ti, kteří se do malého království Hany Uhlířové-Šafrové vydali, určitě nelitovali, protože se stali přímými účastníky unikátního svatebního obřadu. Své „ano“ si před zraky početné divácké kulisy v dobových historických kostýmech a v sedlech koní řekli klienti tamního centra princ Oťas a princezna Laduška.

Další zvučné jméno zaznělo v areálu po představení koňských léčitelů centra. Milým hostem byla tak trochu nadneseně řečeno „zaříkávačka koní“ Zuzana Prokopová z Ranče Loučka, která se svým bílým arabem Sigim předvedla, co v praxi znamená přirozené partnerství mezi člověkem a koněm. Zcela volný koník svoji mladou křehkou lidskou partnerku plně, ale dobrovolně respektoval a plnil její veškeré na první pohled neznatelné pokyny.

Zlatým hřebem povedeného odpoledne bylo vystoupení rytířské skupiny Trakeni, které stejně jako loni u publika zaznamenali nebývalý ohlas. Představení plné odvážných kousků, napětí, veselých průpovídek z úst zlověstného rytíře Dejmora a jeho podlého bratrance, mělo jednoznačný podtext – v nelítostných soubojích nakonec také s pomocí malých nadšených diváků zvítězilo dobro nad zlem. Rozparáděné a rozesmáté děti zchladili karlovarští a stanovičtí hasiči, kteří na závěr připravili překvapení a k radovánkám jim dopřáli podobné šarvátky v bílé našlehané hasicí pěně.

Fotogalerie: http://laurena.rajce.idnes.cz/Rytirske_slavnosti_Pa-Ja_21.6.2008/

 

VÁNOČNÍ POSEZENÍ 20.12.2008

Krátce před Štědrým dnem jsme si našli alespoň chvilku času na posezení a rozjímání. Bohužel k dokonalé iluzi Vánoc chybělo počasí, celý den pršelo a foukal vítr, ale do haly plné voňavého cukroví, dobrého jídla a pití a také dárečků pro nejmenší si cestu našla většina ze stálé party Hipocentra a někteří klienti. Pobavit se nebo jen tak se pomazlit  se zvířátky přišel také starosta Stanovic pan Ladislav Kocourek, náměstkyně primátora paní Jana Petříková s manželem, televizní reportér František Nyklas s dcerkou Aničkou a na chvilku dorazil také věčně zaneprázdněný veterinární mistr pan Jaroslav Štekl s manželkou.

Fotogalerie: http://laurena.rajce.idnes.cz/Vanocni_posezeni_v_Hipocentru_20.12.2008/

Seminar 14.7.2007.jpg
Den koní 2007.JPG
Mikulášská jízda 2007.JPG
Vánoční posezení 2008.jpg
Horsemanship Zuzka Prokopová a Sigi 2008.JPG
Rytířské slavnosti 2008.JPG
Rytířské slavnosti 2008 x.JPG
seminář Horsemanship 2008 x.JPG
seminář Horsemanshipo 2008.JPG
svatba klientů Hipocentra 2008.JPG
 
© hipocentrum-paja.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma