Kde zvířata pomáhají....
Hledat

2010

MATĚJ A VIKI

7. ledna 2010 odpoledne se po dlouhém čekání narodila naší Líze a Vojtovi Burákovi strakatá dvojčátka, kozlík Matěj a kozička Viki. S počátečními potížemi s Lízinčiným vemínkem nám pomohl pan doktor a mrňouskové už si na mateřském mlíčku sami pochutnávají.

Matej,Viki.jpg
Matej.jpg

NEBEZPEČÍ NA SILNICI 28.4.2010

S něčím podobným, jako vidíte na fotkách, se jistě mnoho koňařů i řidičů již setkalo. Pro obě skupiny stresová a nebezpečná situace. Koníci ze statku nedaleko nás se občas na výlet vydají, ostatně celá parta k nám dorazila třeba v listopadu 2009. Na provoz na silnici jsou zvyklí, takže se naštěstí protijedoucích aut ani jedoucích za nimi nebáli a nepanikařili. Nastala by totiž dost nepříjemná situace, která mohla skončit zraněním nebo zmuchlanými plechy. Tito uprchlíci si v klidu prošli celou hlavní silnici vedoucí Stanovicemi a na křižovatce u bistra spořádaně odbočili doleva a vydali se směrem na Kolovou, kde byli (snad rychle) odchyceni a dovedeni do svých stájí.

na silnici 28.4.-2.JPG
na silnici 28.4..JPG

PRACOVNÍ NÁVŠTĚVA V NEMOCNICI OSTROV

29. dubna 2010 se vydala Hanka s Jirkou a koníky Lukášem a Lucinkou do ostrovské nemocnice na zkušební terapii pro psychiatrické oddělení. O svezení na koni nebo pomazlení s nimi byl veliký zájem a naši terapeuti přijeli domů s příjemnými pocity. Opět byli někomu a někde hodně užiteční.

cesta Ostrov 29.4.-3.JPG
cesta Ostrov 29.4.-1.JPG
cesta Ostrov 29.4.-2.JPG
kurz duben.jpg

KURZ HORSEMANSHIPU 24.-25.4.2010

Přesně na den jako loni, jenom o měsíc dříve, jsme u nás opět přivítali na soukromém kurzíku horsemanshipu Zuzku Prokopovou. Pája (Magnum), Jirka (Karel), Lenka (Blesk), Lucka (Gordon), Kamča (Stripe), Lea (Lucy), Kristýna (Neon) si vyzkoušeli ovladatelnost koní ze země i sedla. Základní úkony, bez kterých se dobře vychovaný kůň (a u nás to platí dvojnásob) neobejde. Zuzka kladla důraz na jemnost, přesnost, trpělivost a chválení. To aby koníci v celodenním soustředění měli motivaci stále ochotně spolupracovat. Po oba dny nádherné počasí, až opalovací, dobrá nálada a pro některé také spousta nového na přemýšlení nad mezidruhovým partnerstvím ČLOVĚK-KŮŇ.

Fotografie z akce:  http://laurena.rajce.idnes.cz/Kurz_se_Zuzkou_Prokopovou_25.4.2010/

Pája.JPG

PÁJA V PÁ-JE

Od 18. května 2010 zvětšila naše stádečko roční chladnokrevná kobylka z ostřetínského chovu. A proč si tuhle krásnou budoucí hipoterapeutku Hanka vybrala? Prý se tehdy (to ještě byla ve stádě se svou maminkou) přišla pomazlit jako první a hlavně - jmenuje se PÁJA. Je to mimino jak se patří, koně ožužlává a nejvíce se zalíbila malému Karlíkovi. Ten bez ní nechce udělat ani krok.

Fotky z prvního dne: http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_19.5.2010_kobylka_Pajinka/

ZAMILOVANÝ KAREL

Pravou koňskou lásku nám loni předváděli naši vysloužilí plnokrevníci Beník a Laurena (než mrška dala přednost načepýřenému vlasáči Faraonovi). V jejich stopách nyní kráčí jiní dva.

Od prvního dne, kdy k nám přijela kobylka Pája, máme o zábavu postaráno. Nejen kvůli její paličatosti, nelibosti nechat se na noc zavřít do boxu, tzv. „salámismu“ (skoro všechno jí je jedno) a zálibě v protrhávání ohradníků (svými destrukčními nápady mnohonásobně předčí svou předchůdkyni Laurenku).

Díky ní je velkým hrdinou náš malý Karlíček. Zamiloval se do Páji až po uši a chrání si ji před každým. Občas se sice chová jako miminko (zkouší mlíčko z jejího vemínka), ale když se k ní přiblíží některý z koní, stane se z něho rázem udatný a odvážný rytíř. Nerespektuje zákony nadřazenosti a i když je až na samém konci hiearchie stáda, má tolik odvahy, že si Páju brání i před šéfem Gordonem i podšéfem Magnumem. V jeho malé hlavičce mu asi ani nedochází (a nebo na to chytře spoléhá), že žádný z velkých koní nemá v úmyslu mu v bitkách ublížit, protože oni si určitě uvědomují, že by jeho troufalost mohli snadno potrestat. Nepoměr jejich sil je nepřehlédnutelný. Většinou ho berou s nadhledem, možná ho i chápou. Například na obra Gordona chudáček Karlík vůbec nedosáhne. Natož, aby ho svými kopýtky zastrašil.

Tenhle mrňous má velké upřímné srdce a obrovský cit. Je to naprosto úžasná podívaná. A něco podobného se dá sledovat jen ve stádě, které funguje podle přírody. Naši koníci to dokazují.

Více fotek na: http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_20.5.2010_Majova_laska/

Karel boj 2.JPG
Karel boj.JPG
Karel boj1.JPG
Karel boj3.JPG
Chodov.jpg

DEN DĚTÍ NA FAŘE V CHODOVĚ

29. května 2010 jsme se zúčastnili Dětského dne na faře v Chodově. Lucinka a Stripe povozili na 50 nadšených dětí a našel se i čas na opečení buřtíků… Více informací o farnosti najdete zde: http://farnostchodov.webnode.cz/o-nas/

STÁVKA ZVÍŘAT

Když na počátku června udeřila tropická vedra, naše zvířátka vyhlásila stávkovou pohotovost. S blížícím se časem začátku jezdecké školičky se koníci rozhodli pro radikální řešení hrozícího nebezpečí - tedy pohybu. Fotografie dokumentují jejich postoj (nebo spíše poleh) k odpolednímu tréninku.

stavka 2.JPG
stavka.JPG
stavka1.JPG

OPUSTILA NÁS OVČANDA BÁRA

V sobotu 10.července 2010 nás následkem závažných zdravotních potíží opustila čtrnáctiletá ovčačka Bára. Na začátku května 2009 ji k nám dovezli na dožití její původní majitelé. Barunka si užila hezký rok v relativním zdraví, protože po několikaterých medikamentózních kúrách se dala do skvělé formy. Určitě k tomu přispělo i kvalitní bahenní jezírko ve výběhu, kde si ráda a často namáčela tlapky. Třebaže to byla starší dáma, byla stále veselá a moc ráda se mazlila. Když vedle sebe měla někoho, kdo ji hladil, byla nejspokojenější. Všem nám bude chybět!

Bára.jpg
Bára s Anežkou 2009.JPG
Bára v červenci 2010.JPG

JAK JSME OBSEDLI KARLÍKA

Karel je u nás více než rok, ale do této chvíle to byl jen miloučký plyšáček na mazlení. Miluje pozornost, hlazení a kontakt s člověkem. Ale sednout si na svůj hřbet nechtěl nechat. Je to bývalý cirkusový poník a tak se můžeme jenom dohadovat, co od „dětství“ zažíval a jak se s ním pracovalo, když nám svým chováním pokaždé řekl, ať se nesnažíme na něm jezdit. Vadila mu i dečka na zádech, natož jezdec.

 Naše holky na něj nakonec vyzrály a přesvědčily ho, že mu nic nepříjemného nehrozí a že si vlastně může také užít legraci. Jak toho docílily, zůstává malým tajemstvím…

 Jisté je, že se Karlík již může zařadit mezi řádné posily naší pony školičky.

Karel 2.jpg
Karel.jpg
Karel1.jpg
Karel3.jpg
tabor 2010.JPG

LETNÍ TÁBOR 12.-17.7.2010

V týdnu od 12. - 17. července 2010 se v našem Hipocentru uskutečnil tradiční letní tábor. Patnáctce malých i větších zájemců možná až příliš přálo počasí a tak jednou z nejčastějších denních aktivit bylo koupání. Stihli i honbu na pokladem, jezdit na koních, pečovat o další zvířátka (nejvíce obdivovatelů měl samozřejmě malý Pepíček), napsat test o znalostech kolem koní a zasoutěžit si mezi sebou v sedle (nebo bez něj) na trati s předepsanými úkoly. Velkým zážitkem pro všechny bylo odpolední sprchování koní, za což velmi děkujeme hasičům. Díky jejich vstřícnosti si koně na chvíli oddechli od nepříjemného celodenního vedra.  Naše poděkování patří: manželům Kotkovým, kteří připravili zajímavý indiánský program, firmě Recyplast CZ za krásná památeční trička, panu MVDr. Jaroslavu Šteklovi za dobrůtky pro zvířátka, paní Věrce Bártové za kosmetické přípravky, paní Jitce Krajčové za dobré pečení a Jirkovi Horáčkovi za vydatnou pomoc.

Jak odpověděli účastníci na otázku, co se jim na táboře nejvíce líbilo?

Kamča,  Kristýnka a Barča – ježdění na koních.

Lea – závody při indiánském dni

Emma – Pepa, Felix a Gordon

Adélka – indiánský den

Pája – závody, spaní na trampošce, bazén, ježdění

Verča – ježdění na huculovi

Klárka – Pepa, Felix, závody a koně

Simča – koně, jehně, závody a Pepa

Bětka – Neon, Felix, Leslie, Vendelín, kočky, Daneček, Pepa, Karel, kozy a ovce, Lucy

Honzík a Vája – ti ještě neumějí psát a podle obrázku je to Pepa a Felix

Těšíme se na vás všechny zase za rok!

Fotky ze 14.7.: http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_letni_tabor_2010/

Fotky z koupání koní 14.7.: http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_letni_tabor_-_koupani_koni_14.7.2010/

Paja křest.JPG

SRANDA ZÁVODY 11.9.2010

To jsme si to tam nahoře objednali, že? Krásné letní počasí se v sobotu 11. září postaralo o skvělou náladu při našich neoficiálních závodech. Chtěli jsme divákům předvést, že naši koníci (i další zvířátka) umí léčit nejenom lidské tělo, ale také duši. Poníci Lucy, Neon, Stripe, Zorek a větší koníci Blesk a Lukáš dokázali na tvářích svých jezdců vykouzlit šťastný úsměv po každé soutěži, kterou společně absolvovali. Více než dvacítka mladých nadějných jezdců z naší školičky (ale také malé jezdkyně z Kolové Klárka a Barča na Karině), mezi nimiž nechyběla třeba nejmladší tříletá Valentýnka Čáslavská, předvedla při jízdě zručnosti skvělé výkony. Pochvalu zaslouží také rodiče, kteří koníky po celé trase statečně provedli. Pro mnohé z nich totiž bylo toto společné účinkování životní premiérou. Vybrat jednoho vítěze bylo složité a tak si blýskavé pohárky a ceny odnesli všichni. Mezi zkušenějšími jezdci, kteří se představili v drezúrní úloze, zvítězila Pavlínka Uhlířová s  Magnumem. Závodní atmosféru podtrhla ukázkou skoku mohutnosti Jana Kumičíková. Někdejší republiková mistryně se svojí klisnou Papaverou překonala překážku vysokou 120cm. Na závěr jsme se všichni na koních i pěšky vydali na malou hubertovu jízdu. Na rozdíl od loveckých jízd jsme nehledali lišku, ale šéfovou Hanku, která se u lesa schovala tak, že ji dlouho nikdo ze stopařů nemohl najít.

Chráněnkyní ostrovské nemocnice, se kterou Hipocentrum od letošního roku spolupracuje, se stala kobylka Pája 2 Ostřetínská. Slavnostně ji pokřtil zástupce ředitele, pan Radek Motyčka.

O dobrou náladu a plná bříška se starala cateringová agentura Easy Food Service pana Krajče a k poslechu hrála kapela Petr nebo Pavel. Všem, kteří se na přípravě i průběhu skvělého dne podíleli, velmi děkujeme a těšíme se na příští rok!

A jak vypadaly závody?  V jízdě zručnosti téměř všichni splnili všechny úkoly na vytyčené trase, jen několika jezdkyním se nepodařilo ani jednou trefit míčkem do bedny. V soutěži o NEJ DVOJICI se porotě také líbil jako nejsehranější, nejupravenější a nejsympatičtější téměř každý startující. Protože se nám malí po soutěži rozprchli, původně plánovaný testík zařazený do vyhodnocení, se nekonal. Ale ti, kteří ho stihli vyplnit (Ela, Štěpka, Klárka Markofová a Procházková, Andrejka, Bára, Verunka), mají pochvalu – byl bez jediné chybky.

Zkušenější jezdkyně předvedly drezúrní úlohu s předepsanými cviky v libovolném pořadí. Jediný bodík rozhodl, že si vítězství odnesla Pája s Magnumem před Leou na Stripovi. Na 3.místě skončily současně Kamča s Bleskem a Kristýna s Faraonem. Kamča nepředvedla osmičku, Kristýna zase přechod z klusu do zastavení a ze středu. V soutěži o NEJ DVOJICI byly všechny ohodnoceny shodně výborně, až na chuděrku Leu, kterou náš roztomilý žlutý komediant nechtěl úplně poslouchat a tak si už trochu vymýšlel…

Seznam účastníků:

Karolínka Poláková (Lucy)

Jessica Kleinová (Stripe)

Štěpánka Čáslavská (Blesk)

Valentýka Čáslavská (Lucy)

Klárka Čáslavská (Neon)

Ela Vokáčová (Zorek)

Šárka Klementová (Neon)

Andrejka Bičanová (Stripe)

Adélka Orctová (Stripe)

Verunka Pavlisová (Blesk)

Barunka Koblerová (Zorek)

Klárka Procházková (Stripe)

Simonka Čeladníková (Blesk)

Anetka Zbíralová (Zorek)

Klárka Markofová (Lucy)

Klárka Dvorská (Lukáš)

Emma Krajčová (Neon)

Barunka Mišková (Zorek)

Mirka Králová (Stripe)

Terezka Chromcová (Stripe)

Klárka Kumičíková (Karin) – Kolová

Bára Škardová (Karin) – Kolová

Pavlínka Uhlířová (Magnum)

Kristýna Floriánová (Faraon)

Lea Petlíková (Stripe)

Kamča Hofmannová (Blesk)

 

Fotogalerie:

Jízda zručnosti:

http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Paja_11.9.2010_Sranda_zavody_jizda_zrucnosti/

Drezúrní úloha:

http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_11.9.2010_Sranda_zavody_drezurni_uloha/

Skok mohutnosti:

http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_11.9.2010_Sranda_zavody_skok_mohutnosti/

Hubertova jízda:

http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_11.9.2010_Sranda_zavody_hubertova_jizda/

Všehochuť:

http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_11.9.2010_Sranda_zavody_vsehochut/

ostrov.JPG

AKCE V OSTROVSKÉ NEMOCNICI 19.9.2010

Benefiční akce Nemocnice Ostrov připravila ve svém parku podobně jako loni společenskou, kulturní a benefiční akci nazvanou „Loučení s létem“. Vystoupil na ní Jaroslav Uhlíř a další zpěváci, nechyběli šermíři, kolotoče a nejrůznější dětské atrakce, sportovní soutěže, stánky s dobrůtkami, a samozřejmě ani my. Lukáš, Stripe, Lucy a Neon trpělivě celé odpoledne vozili (a Hanka, Jirka, Lenka, Kristýnka a Orctovci vodili) všechny zájemce. Podle očekávání se dlouhá fronta čekatelů na svezení nezmenšovala…

Fotogalerie: http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_19.9.2010_akce_v_Ostrove/

NÁVŠTĚVA CHIROPRAKTIČKY MVDR.ŽEŽULKOVÉ

Ve středu 10.listopadu 2010 nás navštívila paní MVDr. Zuzana Žežulková z Prahy, zkušená koňská chiropraktička odhalující potíže se zablokovanými zády, které bývají důvodem ztuhlosti, neochoty, špatně neseného hřbetu i krku, kulhání nebo vyhazování. Jejími pacienty se stali FARAON a GORDON. U obou koní se podezření na blokaci páteře potvrdilo a k naší radosti se každému po necelé půlhodince díky zásahu paní veterinářky výrazně ulevilo. A hlavně se dostavily okamžité účinky. Faraon vyklenul hřbet, snížil krk a co jsme u něho dosud neviděli – dokázal se zubama podrbat na slabinách. Gordon přestal tahat zadní i přední nohy a byl schopný v kroku i klusu překonat bez zakopnutí kavaletu.

Chiropraxe  (informace použité z časopisu Svět koní 7/2009):

Manuální přírodní léčebná disciplína, která se snaží o nápravu mechanického poškození pohybového aparátu (především kloubů a páteře) a následků, které tímto poškozením byly vyvolány. Může také ulevit při chronických bolestech hlavy (kvůli napětí krčních svalů). Chiropraxe se využívá také při sportovních zraněních nebo po haváriích (tím je ale myšleno třeba pád, hrou ve výběhu, prudkými otočkami atd.) a pomoci může mj. při natažení svalu, vazů, šlach, vyvrtnutém kloubu či náhlém nekontrolovatelném pohybu hlavy a páteře. Chiropraxe jako terapeutická metoda není založena na používání léčiv a chirurgických zákroků, je pouze nezávislým oborem klasické medicíny. U pacienta neléčí jen konkrétní postižené místo, ale celkově. Obnovení pohyblivosti kloubů a páteře a odstranění bolesti reflexně zajistí rovnováhu v celém organismu, protože dojde k zprůchodnění nervového systému jako celku.

Příklady nejčastějších problémů, které chiropraxe řeší:

  • nejčastěji zablokovanou krční páteř i v křížové oblasti (jako u lidí, že?)
  • příčiny kulhání (nesprávné kování, úraz šlachy, kloubní onemocnění, špalkové kopyto)
  • příčiny kolik – opakovaných zácpových (zablokování posledního hrudního obratle)
  • reprodukční poruchy u klisen (mezi 1. a 2. bederním obratlem je vaz, na kterém visí vaječník …)
  • a samozřejmě problémy způsobené jezdcem (pokřivení koně vlivem jezdce, př. nestejně působící holeně) a v důsledku nesprávného sedlání

Uvítali jsme nabídku paní doktorky na předvedení protahovacích a uvolňovacích strečinkových cviků, kterými můžeme koníkům protáhnout záda a nohy. Těšíme se tedy na její další milou návštěvu.

Ukázka práce MVDr. Z. Žežulkové na odkazu: http://equitv.cz/veterina/2010/6/22/videa/konsky-strecink-aneb-co-je-dobre-delat-pred-jizdou/

dr.Zezulkova a Faraon.JPG
dr.Žežulková a Gordon.JPG
Gordon po terapii dr.Žežulkové.JPG
Mikuláš 2010.jpg

VÁNOČNÍ SETKÁNÍ 10.12. 2010

V předvánoční atmosféře plné pohody, souznění a porozumění, se neslo Vánoční setkání přátel našeho Hipocentra. Jako každý rok jsme připravili zábavní program pro klienty a členy jezdecké školičky a jejich rodinné příslušníky. Vesnicí se na koních projel Mikuláš (Jirka na Bleskovi), čert (Pája na Magnumovi) a andílek (Klárka na Stripovi). Poté u stromečku rozdali dárky všem rozesmátým dětem. Dobrou a uvolněnou náladu pozdního zasněženého odpoledne znásobila chutným občerstvením firma Easy Food pana Krajči a malí i velcí si společně s amatérským hudebním souborem zazpívali koledy. Z haly se ozýval roztomilý dětský smích. Za tichého doprovodu padajících sněhových vloček. Setkání u stromečku a v přítomnosti zvířátek splnilo svůj účel. Je totiž velice důležité, aby se dva rozdílné světy, tedy svět zdravých a nemocných, potkávaly a neustále prolínaly.

Díky takovému setkávání dětí zdravých s dětmi s mentálními a fyzickými potížemi mohou rodiče lépe porovnávat, sdělovat si své poznatky, pomoci si nebo se podpořit. Postižené děti mají vedle svých zdravých vrstevníků snadnější integraci v běžném kolektivu. Obě skupiny taková zkušenost velice kladně motivuje. Náš tým se těší na další podobné setkání!

Fotogalerie: http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_Vanocni_setkani_pratel_10.12.2010/

Benedikt.jpg

BENÍK ODEŠEL ....

Letošní rok k těm nejšťastnějším patřit určitě nebude. 13. prosince 2010 v odpoledních hodinách dotlouklo srdíčko našeho „dědečka“ Benedikta, který si od roku 2008 užíval zaslouženého spokojeného důchodu. Beník měl za sebou pestrou minulost. Nejprve běhal dostihy a to velmi dobře (za vše hovoří jeho 3. místo v Ceně zimního favorita). V dalších letech si vyzkoušel různá sportovní odvětví – působil  u pětibojařů, v drezúrním ježdění se vypracoval až na stupeň Grand Prix. Kus záslužné práce odvedl v oblasti hipoterapie. Osm let pomáhal fyzicky a psychicky postiženým pacientům v léčebně v Bohnicích. Od roku 2004 v této činnosti pokračoval u nás. Pomáhal klientům se skoliózou a ženám, které bojovaly se sterilitou.

Odešel nám koník s obrovským bojovným srdcem. Během letošního roku ho dvakrát postihly velmi závažné zdravotní problémy spojené s jeho věkem. Pokaždé se z nich za minimální podpory veterináře dostal. Nechtělo se mu umírat a bylo to na něm vidět.

V pondělí na svátek všech Lucií se mu při cestě k napajedlu podlomily nohy a nemohoucí Beník se smířil se svým osudem. Odcválal za svojí milovanou Laurenkou, která na něho na nebeských pastvinách čeká už od ledna. Tyto řádky se píší velmi těžce a jsou plné slaných slz. Je nám moc smutno a jedinou  útěchou je, že jsou oba dva spolu. Pobíhají po nekonečných zelených pláních a nic je netrápí. Třeba si tam nahoře o nás teď vyprávějí. My věříme, že na tento svět, naši lásku a péči vzpomínají jen v dobrém.

Fotogalerie věnovaná Beníkovi: http://laurena.rajce.idnes.cz/BENEDIKT_12.3.1987_-_13.12.2010/

FARAON V KOSMETICKÉM SALÓNU 31.12.2010

Pohled na Ferdíka, jehož ohon se po průjmech pomalu měnil v neidentifikovatelnou odpudivou a hlavně těžkou hmotu, byl skličující. Jenže kde ho omýt, aniž by nastydl a ofoukl, když venku byly teploty hluboko pod bodem mrazu i přes den? Žádná z okolních jízdáren neměla k dispozici zateplený box s teplou vodou. Z veselého silvestrovského vtípku se nakonec vyklubal dobrý nápad – Ferda si v hangru zajel do kosmetického salónu do Drahovic. Tím salónem se stala firma Hakr. Po důkladném smytí nevábné hnědé hmoty se mu očividně ulevilo a trpělivě se v dílně nechal i vyfénovat. Hakr se sice až dosud zabýval projektováním, výrobou a montážemi kovových konstrukcí, ale kdo ví, jestli po této úspěšné akci nerozšíří své působení v oblasti jezdectví … Čistý a voňavý Faraon je toho jasným důkazem.

Ferda kosmetika 0.jpg
Ferda kosmetika 1.jpg
Ferda kosmetika 4.JPG
Ferda kosmetika.jpg
přispějte na chudé...(soutěžní foto).JPG

FOTOSOUTĚŽ

Přispěli jsme s Magnumkem do fotosoutěže na téma "nejvtipnější foto z Karlovarska", kterou vyhlásil pan Jan Horník na svém webu. Nemusíme zrovna vyhrát avízovaný fotoaparát, stačí nám jen trochu srandy. Fotka má název: ŽÁDOST O DOTACE NA ROK 2011. Tak uvidíme...

 
© hipocentrum-paja.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma