Kde zvířata pomáhají....
Hledat

2012

~~
FARAON ODEŠEL
19.června 2009 k nám jako v pořadí desátý koní přijel z Oltyně tehdy devítiletý valášek FARAON. Krasavec mezi krasavci, naše černá perla. Brzy nás přesvědčil, že výstavy týkající se královského plemene vyšlechtěného v severním Holandsku, mu k srdci nepřirostly. Nejraději totiž o svoji srst pečoval válením. Obecná charakteristika fríského koně na Ferdu platila stoprocentně. V odborných publikacích najdete: „Dlouhá hlava s inteligentním výrazem a vyjadřuje veselou, ochotnou a milou povahu.“ Ano, přesně tak si ho budeme navždy pamatovat. Takový on byl.
Nepřišel k nám ve zcela bezchybném zdravotním stavu. Lepší období se pravidelně střídalo s tím horším. Hanka pro jeho spokojenost a zdraví udělala maximum. Po nejrůznějších vyšetřeních vyzkoušela veškeré dostupné metody. Speciální krmení, vitamíny, potravinové doplňky. První velké varování přišlo na sklonku roku 2009, kdy musel být dokonce hospitalizován na brněnské klinice. Provedená vyšetření ani následná doporučení nevymítily jeho problémy úplně. Další slabší chvilku si vybral v prvních měsících letošního roku. Slábl a viditelně nebyl v síle. Nepomohly žádné rady ani kouzla a zázrak, ve který všichni doufali, se nestal.
Koně přicházejí a odcházejí. Takový je koloběh života. Ale je-li jeden takový život zmařený kvůli lidem, nejde se s tím smířit. Faraon doplatil na ty nejhorší lidské vlastnosti – zbabělost, hamižnost a lhostejnost. Pro Hanku a její nejbližší byl Faraon členem rodiny. To bylo bohužel úplně jedno lidem, kteří o jeho zdravotním handicapu spojeným s nevyléčitelnou nemocí věděli. Nikdo z nich nebyl ochoten cokoliv říci. Jen proto, aby se navzájem kryli. Přitom stačilo tak málo a Faraon mohl žít déle. Selhání ledvin, které se naplno projevilo až v posledních dnech, se s předstihem dalo předejít. Třeba tím, že by mu byla do krmení pravidelně podávaná draselná sůl! Taková pomoc přišla, bohužel pozdě, až od pana ing. Filipa Ermise, uznávaného odborníka na fríské koně, který měl Ferdu v úplných začátcích v tréninku. Faraon do koňského nebe odcválal 6.března 2012.
Ferdíku, takový osud sis nezasloužil a tak tě za všechny prosíme – nevzpomínej tam nahoře na lidi ve zlém. Nejsou všichni takoví….  (Datováno 6.3.2012)
 Střípky z Ferdovo života v albu:  http://laurena.rajce.idnes.cz/Faraon_memory_2000_-_6.3.2012


VELIKONOČNÍ SETKÁNÍ 2012
V pátek 30. března 2012 jsme si dali s přáteli dostaveníčko a povídali o Velikonocích.
Lektorky Lenka, Věra a Jarmila, kterým tímto mockrát děkujeme, s námi vyráběly velikonoční výzdoby z přírodního materiálu a keramiky, pletli jsme pomlázky, pochutnali si na výborných koláčcích. Pája na Magnumovi a Klárka na Stripovi si připravily ukázku drezúrní úlohy „pas de deux“. I přes nepříznivé počasí, které nás zahnalo do haly, jsme prožili příjemné odopoledne plné smíchu a zábavy. 

 
PLES HARMONIE 31.3.2012
V sobotu 31.3.2012 jsme se zúčastnili XIX. PLESU HARMONIE v Grandhotelu Pupp, který pořádalo Centrum pro zdravotně postižené v Karlových Varech. Akci, určenou široké veřejnosti a především handicapovaným spoluobčanům, moderoval Petr Rychlý.
Fotografie:
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_fotky_od_nasich_pratel

SEMINÁŘ O HORSEMANSHIPU 21.-22.4.2012
O prvním letošním kurzíku se Zuzkou Prokopovou na téma mezidruhové komunikace se většina účastníků vyjádřila tak, že byl jedním z vůbec nejlepších, které se u nás konaly. Kromě našich koníků se ho opět zúčastnily i kobylky Queen Of Beauty a Terezka ze sousedství. Tak jako pokaždé se opakovaly již věci naučené z dřívějška, ale na řadu přišly také nové věci. Pája s Magnumem zkoušela ohýbání ze země i ze sedla a uvolňování. Klárka se s Karlíkem snažila o respektování osobního prostoru a odstraňování neustálého oždibování, kterému Karlík v poslední době přišel na chuť. Na lonži zkoušeli změnu směru. Karlík z práce moc nadšený nebyl a občas využil Klárčiny nepozornosti a snažil se o únik. Nezapomněl předvádět své cirkusové kousky, jako např. stavění na zadních. Adélka s Tondou v kruhovce nacvičovala odstranění obav z biče a na lonži zkoušela náznaky na změnu směru. Lucka s Gordíkem pilovali ohýbání a pracovali na odstranění nešvaru, kterým bylo zmenšování obdélníku ve cvalu. Jirka s Bleskem zkoušeli dovnitř záď a couvání bez otěží. A na konec to nejlepší …. holky si nejvíce pochvalovaly vynikající obědy….
Foto v albu č.75: http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_fotky_od_nasich_pratel

SEMINÁŘ S JEFFEM FOSTEREM RUDOLEC 28.4.2012
„Zdravé jádro“ našeho týmu se v sobotu 28.dubna vydalo na LA Farmu Rudolec nedaleko Sokolova. Hanka, Pája, Klárka, Jirka s Mackem a Orctovci chytali nové vědomosti z kurzu, jehož obsahem byla ukázka práce s koňmi vedená americkým trenérem Jeffem Fostrem. Do češtiny překládala Gábina Valeriánová ze Stráně.
Fotografie, jejichž autory jsou Marcela Doležalová a Jirka Štefl, najdete v albu č.75:
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_fotky_od_nasich_pratel


HOBBY ZÁVODY RUDOLEC 5.5.2012
Na rudolecké farmě se koná spousta zajímavých akcí a tak jsme se na „Přátelské sranda závody“ zaměřené na westernové disciplíny vypravili i my – Pavlínka Uhlířová s Magnumem a Jirka Štefl s Bleskem. Oba jezdci absolvovali po boku zkušených cuttingových jezdců v čele s Ladislavem Buriánkem a jeho ohnivým plemenným hřebcem Smoot Cool Cat trail (škoda, že ani jednomu úplně nevyšlo překračování kavalety ve čtverci nebo otevírání/zavírání branky, zato přechod plachty dokonalý), slalom (tady se prostě nedá porovnávat mrštnost quarter horse a třeba našeho huculka… ale bavilo to oba naše koníky i jezdce) a štafetu. Při té jsme se nejvíce nasmáli, protože jeden jezdec měl popsat pohádku nebo večerníček tak, aby ten druhý poznal název. Oba naši jezdci reagovali bystře a Pavlínka s Magnumem se v této soutěži umístila na krásném 3.místě! Jirka dostal od ředitelky závodů Aleny Buriánkové zase ocenění za skvělou pomoc při stavění trati. Děkujeme za skvělou reprezentaci!
Fotogalerie: 
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hobby_zavody_Rudolec_5.5.2012_Trail_deti_a_ml.kone/
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hobby_zavody_Rudolec_5.5.2012_Trail/
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hobby_zavody_Rudolec_5.5.2012_Slalom/
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hobby_zavody_Rudolec_5.5.2012_Stafeta/
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hobby_zavody_Rudolec_5.5.2012_ze_zakulisi/

SRANDA ZÁVODY 16.6.2012
Slunečné počasí bylo v sobotu více než příjemnou kulisou sportovně zábavní akce, kterou pro své klienty a přátele připravilo naše Hipocentrum. Při neoficiálních závodech tvořených soutěžemi, které prověřily odvahu, mrštnost a zručnost nejmladších i zkušenějších jezdců, vládla skvělá nálada a uvolněná atmoféra. Koně a poníci - naši, z Kolové a Dražce předvedli, že umí léčit nejenom lidské tělo, ale také duši. Dokázali totiž na tvářích svých jezdců vykouzlit šťastný úsměv. Vybrat jednoho vítěze z více než dvaceti startujících bylo nad síly poroty, a tak si blýskavé pohárky a čestné ceny odnesli všichni. Mezi zkušenějšími jezdci své závodní ambice ve westernových soutěžích potvrdila vítězná PAVLÍNKA UHLÍŘOVÁ s MAGNUMEM.
Pestrý program doplnilo vystoupení kouzelníka Kamila Burdy a břišních tanečnic, malování na obličej tety Jarmily, prodejní výstava keramiky Lenky Richterové, výstavka fotografií ze života zvířat a dětský koutek Království pohádek. V anketě Koníkyáda a Voříškyáda zvolili diváci nejhezčím koněm medově zbarveného STRIPA (druhý Blesk, třetí byly shodně kobylky z Kolové) a mezi pejsky získal největší sympatie kříženec VENDELÍN (druzí byli dvě slaďoučká štěňátka labradorů a třetí Bernie).
Děkujeme všem za velkou účast, pomoc, sponzorské dary i vynikající dobrůtky….
 
Fotogalerie: 
Soutěže v sedle:
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_Sranda_zavody_16.6.2012
Doprovodný program:
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_Sranda_zavody_16.6.2012_-_doprovodny_program


SEMINÁŘ O HORSEMANSHIPU 23.-24.6.2012
Příjemné počasí a příjemná atmosféra – to byly společníci druhého letošního kurzíku se Zuzkou Prokopovou. Kromě našich koní se ho zúčastnily kobylky Queen Of Beauty a Terezka z Dražova a kobylka z Ranče Vránov u Sokolova , kterou Verča Fazekašová připravuje na závody v enduranci (vytrvalostní ježdění). Řady diváků doplnili Láďa a Stáňa Kindlovi z jízdárny Rosnice, kteří chtěli získat tipy k přípravě jejich mladého hnědého andaluzana. U většiny dvojic se řešilo zjemnění pomůcek a zklidnění impulsivního koně tak, aby jeho energie byla efektivně využita. Důraz kladla Zuzka na ohýbání a stranové cviky (překroky přes kavaletu).
Fotogalerie:   http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_Kurz_se_Zuzkou_Prokopovou_24.6.2012


LETNÍ TÁBOR 2.-7.7.2012

Parta malých i velkých dětí a dorostu si užila tradičního letního tábora mezi zvířátky a při dobré náladě. Každý den měli připravený nějaký zajímavý program – jízdu na koni, ošetřování zvířátek v minizoo, bobříka odvahy (tomu dopomohla příroda četnými bouřkami a lijákem), opékání buřtíků, zatančili si zumbu a pořádně si zařádili v bazénu a na trampolíně. Naši táborníci se sice už rozjeli domů a za dalším prázdninovým dobrodružstvím, ale my se už nyní na ně těšíme. Takže AHOJ v příštím roce.
Fotogalerie:  http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_tabor_4.7.2012


ANTARES – kůň pro zlatého boha
 

V půlce července 2012 se naše stádečko rozšířilo o příslušníka vzácného plemene Akhal Teke. Výjimečnost hřebce Antarese vám přinášíme prostřednictvím webu Sdružení Lakmus Teke Star, farmy Kvaštov u Sedlece – Prčice, okr. Benešov, odkud pochází.
 První fotky Antarese u nás: http://laurena.rajce.idnes.cz/Antares_26.7.2012/
Historie akhaltekinských koní
Jedná se o  jedno  z  nejstarších  plemen.  Akhaltekinští koně  jsou nejčistšími potomky Íránského a Perského koně. Odolnost, vytrvalost a tvrdost, to jsou vlastnosti, díky nimž přežili tvrdé podmínky života v poušti. Pohyb na dunách vytvořil u akhaltekinských koní specifické příjemné chody, díky nimž jsou dnes velmi žádaní na drezurních kolbištích. Kořeny rodokmenu akhaltekinského plnokrevníka sahají do období 2 - 3 tisíc let před naším letopočtem. V dnešní době se akhaltekinští koně chovají především v Turkmenistánu, v Rusku, Uzbekistánu a chov se rozšiřuje i do USA a Evropy. Celkový současný počet je odhadován na 6000 ks. Samotný Turkmenistán pak koně prohlásil národním bohatstvím, uvalil embargo na jejich vývoz a pokud je neprodává za milionové hodnoty, tak ze země mohou pouze jako vládní dar hlavě jiného státu např. anglické královně.
Akhaltekinský kůň vyniká osobitým kouzlem, exteriérem a typem. Typické vnější znaky jsou - střední hlava rovného profilu, štíhlá v nose, velké, výrazné oči, větší pohyblivé uši. Krk je dlouhý, štíhlý, rovný, nízko nasazený, kohoutek vyšší, prsa ne příliš široká, rovněž hrudník není zvlášť hluboký. Hřbet je delší, dlouhá pánev pevně nasazená. Končetiny delší, štíhlé, úzce postavené, větší kopyta. Srst krátká, přiléhavá, lesklá, kůže jemná. Barva srsti je různá, nejcennější je plavé zbarvení s nazlátlým leskem. Jeho psychika je ovlivněna specifickým vztahem k člověku. Je oddaným, citlivým a moudrým společníkem. Každý  kůň  byl  vychováván  samostatně  od  útlého  věku  a byl  krmen pouze z ruky svého pána. Od otce k synovi se předávalo tajemství jeho chovu se jmény rodových linií. Vlastnit koně této rasy patřilo k vnějším znakům bohatství a moci. Kouzlu těchto překrásných koní propadli i takoví slavní muži jako Alexandr Veliký, Čingischán, Dáreus i Marco Polo. Pro svou krásu byl nazýván slunečným zlatým, nebeským a jeho cena se rovnala jeho váze ve zlatě. Patřil vždy k nejvzácnějším darům sultánům a králům. Mezi jinými koni vyniká exotickou krásou, vytrvalostí, rychlostí a oddaností k člověku.
Slavní akhaltekinští koně:
Asi nejznámější zkouškou vytrvalosti akhaltekinských koní byla jízda z Ašchabádu do Moskvy v roce 1935, dlouhá 4.128 km, z toho 360 km pouští. Trvala 84 dní. Takovou zátěž by žádné jiné plemeno nepřežilo. Jízdy se zúčastnil i hřebec Arab, jemuž se v roce 1945 narodil potomek, hřebec Absent. Ten se stal v roce 1960 olympijským vítězem v drezuře na OH v Římě. O čtyři roky později získal bronzovou medaili na olympiádě v Tokiu a ještě v roce 1968 se na OH v Mexiku umístil jako čtvrtý. Zúčastnit se tří olympiád je u koně unikát, pro toto vše a navíc pro svou neobvyklou krásu a povahu je Absent nazýván Koněm století. V 80. letech minulého století úspěšně reprezentoval akhaltekinské plemeno hřebec Perepel, držitel světového rekordu ve skoku do dálky (8,78 m). Z koní v současnosti si sklízí úspěchy klisna Galambija, mistryně Ruska ve všestrannosti v kategorii mladých koní, dále hřebec Sotschi účastnící se soutěží ve všestrannosti (m.j. umístěn na 2. místě Mistrovství juniorů ve Švýcarsku), i hřebec Sengar z USA se uplatnil v soutěžích ve všestrannosti (byl v týmu americké reprezentace). Hřebec Sugun se účastní vytrvalostních soutěžích ve Francii, hřebci Zabeg a Pejkam startující ve stejné disciplíně v Rusku.  (Datováno 27.07.2012)


BERUŠKA
 

Od půlky srpna 2012 máme další zajímavý přírůstek do naší minizoo - několikaměsíční srnečku Berušku. Opět se potvrdilo, jak nebezpečné pro mláďata a nezodpovědné od lidí je, když na srnčí miminka v lese nebo v  trávě sahají v domnění, že jsou opuštěná. Apelujeme tímto i na vás - nedotýkejte se v přírodě srnčátek, pokud se zdají být opuštěná. Jejich maminka je poblíž a sama si je najde a odvede do bezpečí. Pokud ucítí lidský pach, mládě odvrhne a to je může být odkázáno na smrt. Ideální není ani následná výchova od lidí, zvíře se většinou nedokáže v dospělosti vrátit do přírody, ztrácí základní instinkt a strach ze člověka. Navíc srnečci v letech, kdy jsou dospělí, mohou se stát agresivními i vůči svým zachráncům. Věříme, že naše Beruška vše prostojí. Dobře zvládá náhradí krmení s lahve, je nebojácná a s každým se přátelí. Tak hodně štěstí do dalších dní, ať nám děláš radost.     (Datováno 15.08.2012)


ALFONS SE PŘEDSTAVUJE
 

Pro naši minizoo jsme získali atraktivní přírůstek – berana Alfonse a jeho družku, vzácné ovce Jákobovy. Toto plemeno je starší než tři tisíce let a pochází ze Sýrie. Jeho přesný původ zůstává nezodpovězen. Do Anglie se dostaly asi v 18. století a  chovaly se jako rarita v parcích a na farmách. Z Velké Británie se plemeno rozšířilo do dalších zemí, Českou republiku nevyjímaje. Samci mají na hlavě 4 nebo 6 rohů, zatímco samice 4 nebo 2. Nebyli chováni pouze pro vlnu, maso a kůži, ale plnili funkci domácích mazlíčků a také ochranářů majetku zemědělců před zloději a vandaly.

ZÁŘIJOVÉ AKCE roku 2012

Poslední zářijový víkend rozšířený o volný pátek na svátek sv.Václava jsme si náležitě užili. Nejprve jsme si zafandili na dostizích ve Dvorech, kde jsme mezi sebou soutěžili, kdo uhádne více vítězů. Odpoledne se vydařilo a vůbec nám nevadilo, že někteří naši favorité doběhli do cíle až na konci pole. V sobotu jsme jeli na westernové hobby závody do Rudolce u Sokolova k Aleně Buriánkové, která se svým týmem opět připravila zajímavé soutěže a záludné úkoly. Skvěle se vedlo Klárce Procházkové se Stripem, obsadili 1. místo v soutěži „Trail děti“. Dobré umístění vybojovala Pája s Magnumem, která jela všechny soutěže („Trail děti“, „Trail“, „Open“, „Barely“, „Pleasure“). Zkušenosti sbírala Kristýna Floriánová s Bleskem a Kevinem, o kterého se střídala s Adélkou Orctovou. V neděli už na všechny závodnice čekal Veřejný trénink v Kolové – jízda zručnosti a parkur.
Fotografie:
Dostihy Dvory a závody v Rudolci a Kolové:
www.cuwait.rajce.net
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_fotky_od_nasich_pratel
Závody Kolová:
http://laurena.rajce.idnes.cz/Verejny_trenink_Kolova_30.9.1012/


SEMINÁŘ HORSEMANSHIPU 20.-21.10.2012

Letošní poslední kurz se Zuzkou Prokopovou, kterou doprovázel stále usměvavý a dobře naladěný Pavlík Čech se svou technickou aparaturou, se opět vydařil. A nejen díky nádhernému slunečnému počasí. Tentokrát se dostavilo kromě našich koní a lidí také více „neokoukaných“ zájemců. Krásně se předváděl mladý hnědák plemene P.R.E. Bonn z Rosnic, který byl jasným příkladem, že se během dvou dní může z rozverného a drzého koně stát jedinec, který respektuje člověka a rád s ním spolupracuje.
Fotogalerie: 
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_seminar_horsemanship_rijen_2012/
a www.cuwait.rajce.net


BETTY SE STALA MATKOU

 
Potom, co i přes neuvěřitelnou celodenní aktivitu začala Bettynka tloustnout a nalévaly se jí cecíky, bylo zřejmé, že ta černá koule, která každého příchozího otravuje házením tenisáku, se stane maminkou. Podle našich informací měla být kastrována, takže jsme hrátkám se psy nepřikládali moc pozornosti. Z hrátek se nakonec vylouplo 12 krásných a silných štěňat různých barev. Jeden pejsek, všichni ostatní jsou holky. Tatínkem se zdá být náš krasavec Bernie, ale není vyloučeno, že nakonec bude tatínků více. To ukáže čas. Betty zvládla porod na výbornou, bez jakýchkoliv komplikací. Je dobrou maminkou, ale ne tou nejlepší. Svou vášeň v nošení tenisáků kvůli svým dětem neopustila. Jakmile se jí naskytne příležitost vyběhnout od mrňat, která by jen pila, lítá bez přestání tam a sem za míčkem. Maximálně jim do pelíšku hodí plyšovou atrapu (asi pandu), aby se jim tolik po mamince nestýskalo…    (Datováno 2.11.2012)

PSÍ OSUDY
 
Ne všichni pejsci, kteří si u nás užívají spokojený život, ho od narození hezký a jednoduchý měli. Své by mohla vyprávět postarší žlutá fenečka trpasličího pudlíka Bábina. Získali jsme ji na dožití. Pravděpodobně byla dříve jakousi „továrnou“ na štěňata a když zestárla, měla být jako nepotřebná utracena. Další pohnutý psí osud má černá fenka, kříženka Keisy. Bezcitný neznámý člověk ji přivázal na nedostupném místě u stanovické přehrady a ponechal svému osudu. Naštěstí si jí všiml porybný, který kontroloval břeh, a přivedl k nám. Další tři noví pejskové – dva naháči Kája a Mia (Míša) a jack russel teriér Dýno (Jack), které máme od října, naštěstí nic tak krutého neprožívali. Dostali se k nám kvůli tomu, že jejich páníčkové zestárli a nemůžou se jim dále věnovat. (Datováno 2.11.2012)

 

HALLOWEEN 3.11.2012

Čarodějky a čarodějové na koních i na koštěti se u nás sešli v sobotním odpoledni, aby si společně užili Halloween. Naše rajťačky Pája (Magnum), Klárka (Stripe), Adélka (Kevin), Lea (Gordon) a Terezka (Blesk) návštěvníkům předvedly ukázku práce s koňmi, ale také zavedly průvod odvážlivců na tajemnou cestu kolem hřbitova, kde za tmy vylézala záhrobní strašidla. Pro takové, kteří se nechtěli bát a zůstali v bezpečí Hipocentra, byla v kryté hale připravena zajímavá lákadla – keramická a umělecká dílna, ve které si každý mohl vyrobit nějaký dáreček a odnést domů. Nechybělo chutné občerstvení a něco málo na zahřátí, ani tradiční výstavka fotografií.
Fotogalerie: 
http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_Halloween_3.11.2012


SEMINÁŘ S KATKOU SANTAROVOU 10.-11.11.2012

V letošním roce jsme začali spolupracovat s další známou osobností, která se zabývá vzájemnou komunikací mezi člověkem a koněm. Katka Santarová ze Statku Petrovice na Blatensku má bohaté zkušenosti s prací kolem tzv. problémových koní. Jejich duši jezdí léčit (a lidi kolem nich učit správnému přístupu k nim) nejenom po naší republice, ale také např. do Irska či Polska. Dvoudenního kurzíku (práce na ruce i v sedle) se tentokrát zúčastnil pouze náš tým: Pája (Magnum), Klárka (Stripe), Terezka (Gordon), Adélka (Kevin) a mladé frekventantky Simča a Viktorka (Blesk).
Fotogalerie:  http://laurena.rajce.idnes.cz/Hipocentrum_Pa-Ja_Seminar_s_Katkou_Santarovou_10.11.2012/


LUCY NÁS OPUSTILA

19.prosince 2012 v ranních hodinách dotlouklo srdíčko naší miloučké černé poničky LUCINKY. Lucinka byla původně zakoupená jako náhrada za nemocného Neonka a po dobu jeho léčby ho skvěle zastoupila. Děti v ní našly skvělého kamaráda na vožení i ošetřování. Měla úžasnou povahu – hodná, přátelská, trpělivá a navíc měla krásný kukuč, kterému nikdo nedokázal odolat. Letos v dubnu sice oslavila již 20. narozeniny, ale stále působila mladistvě a energii by mohla rozdávat ve velkém. Zdravíčko ji zradilo až v tento pochmurný předvánoční den. Nám všem, dětem i dospělým, bude strašně moc chybět, dokázala si během krátké chvíle získat přízeň každého návštěvníka Hipocentra.
Vzpomínkové album: http://laurena.rajce.idnes.cz/LUCY_30.4.1992_-_19.12.2012/

 
© hipocentrum-paja.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma